Bouw jij zelf je droomwoning in Rietland?

29 november '19

In veld 14 en 15 van Rietland worden 8 vrije kavels aangeboden waarop je je eigen droomwoning kan bouwen. Heb je zelf niet de kennis en kunde in huis om zelf te ontwerpen of te bouwen? Geen probleem. Er zijn veel bedrijven die kavelkopers kunnen begeleiden om toch je eigen droomwoning te realiseren. In dit bericht lees je meer over dit proces.

Uitleg en voordelen

Het kopen van een vrije kavel betekent in feite dat je een stuk bouwgrond koopt om daar zelf een woning op te (laten) ontwerpen en bouwen. Hierdoor heb je veel invloed op hoe de woning er van binnen en buiten uit komt te zien. We zetten graag enkele voordelen van kavelbouwers voor je op een rijtje:

  • Je kunt zelf, binnen de kaders, bepalen hoe je woning eruit komt te zien, zowel van binnen als van buiten;
  • Specifieke woonwensen kun je meteen meenemen in het ontwerp
  • Je hebt grote mate van vrijheid
  • Jij kiest je eigen duurzaamheidsmaatregelen

Planning kavel kopen/bouw

Omdat het bouwen van je eigen woning geen alledaagse aangelegenheid is, hebben we hieronder, indicatief, een planning weergegeven. Als je interesse hebt in een kavel is de eerste stap een gesprek bij de makelaar. Indien je dusdanig geïnteresseerd bent kun je het verdere proces doorlopen.

Onderstaand is een indicatieve planning, bedoeld als hulpmiddel bij de aankoop van een kavel. Getoonde periodes zijn richtlijnen en kunnen afwijken per kavelkoper.

Planning kavel kopen Waterveld

1. Eerste gesprek bij de makelaar

Als eerste maakt de makelaar een afspraak met je voor een oriënterend informatiegesprek. Hier ontvang je alle benodigde verkoopdocumentatie en kun je al je vragen stellen over het aankopen van een kavel en het proces. Vervolgens krijg je een week de tijd om over je optie na te denken en kun je eventuele aanvullende vragen nog stellen bij de makelaar. Tijdens of na het gesprek kan de makelaar je ook tips geven over de keuze voor een architect of aannemer. 

2. Tekenen reserveringsovereenkomst

Zodra je hebt besloten om door te gaan met het proces, teken je de reserveringsovereenkomst. Deze overeenkomst is geldig voor 3 maanden en dit geeft je de gelegenheid om je plannen verder uit te werken al dan niet met je zelfgekozen architect en/of aannemer en de procedure op te starten om de omgevingsvergunning aan te vragen.

3. Aanvragen omgevingsvergunning

Zodra je een voorlopig ontwerp hebt, kan deze getoetst worden bij de Welstandscommissie. Indien dit ontwerp positief wordt bevonden, kun je de aanvraag van de omgevingsvergunning opstarten. De gemeente heeft 8 weken nodig om de aanvraag te beoordelen en vervolgens is er een bezwaartermijn van 6 weken.

4. Tekenen koopovereenkomst

Na het verlopen van de reserveringsovereenkomst en het aanvragen van de omgevingsvergunning komt het moment om de koopovereenkomst tekenen. Ten tijde van het tekenen van de koopovereenkomst zou het kunnen zijn dat je omgevingsvergunning al (bijna) onherroepelijk is.

5. Overdracht van de grond

Zodra de koopovereenkomst is getekend, de grond bouwrijp is en de de omgevingsvergunning onherroepelijk is, wordt er een afspraak gemaakt bij de notaris voor de overdracht van de kavel. Je krijgt dan het kavel "geleverd" en bent daarmee officieel eigenaar van de grond.

6. Bouw van je droomwoning

Zodra je eigenaar van de kavel bent, kan de bouw van start. Indien een aannemer voor je gaat bouwen en je bent er uit wat betreft de bouwkosten is dit het moment waarop hij kan starten met de bouw.

7. Oplevering woning

Doorgaans duurt de bouw van een woning bij kavelbouw zo'n half jaar, bij normale (weers)omstandigheden. Je droomwoning is dan eindelijk werkelijkheid! Schrijf de verhuiskaarten, want je kunt verhuizen!

Beschikbaarheid

Wil jij ook je eigen droomwoning (laten) ontwerpen en bouwen? Dan is dit je kans. Er zijn nog kavels beschikbaar in Rietland veld 14 en 15. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op met een van de makelaars, zij vertellen je graag alle ins- en outs.