Bouw jij je eigen droomwoning in Rietland?

2 november '18

Altijd al een droom gehad om een woning te ontwerpen en te laten bouwen, dan hebben wij goed nieuws! Momenteel zijn de kavels van veld 9b en 12 in verkoop. Deze ruime kavels bieden de mogelijkheid om jouw droom te verwezenlijken. Nieuwsgierig geworden hoe dit traject verloopt? Hieronder lichten wij je dat graag toe.

Je hebt een kavel op het oog en wilt hier uw eigen woning op (laten) bouwen. Een leuk en uitdagend traject waar veel bij komt kijken. Om dit traject inzichtelijk en duidelijk te maken hebben we een aantal documenten opgesteld om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Deze documenten bestaan onder andere uit het Basishandboek zelfbouw, de kavelpaspoorten Broekhorn, een stappenplan die geldt als basis voor het hele proces en de tijdlijn voor de aankoop van een kavel. Deze documenten zijn terug te vinden bij de desbetreffende kavels. 

image alt

In 8 stappen naar uw eigen woning

Middels een opgesteld stappenplan is het traject naar jouw droomwoning duidelijk in kaart gebracht. 
Oriëntatie, Alles begint met de beslissing om een eigen huis te gaan bouwen, het bepalen van het beschikbaar budget en het vinden van een geschikte kavel. Reservering, indien naar aanleiding van de verkregen informatie jouw ideeën blijken te passen, kan je besluiten jezelf in te schrijven voor een kavel. Na het verstrijken van de inschrijftermijn worden de opties op de kavels aan de kandidaten toegewezen. Ontwerp, Je gaat in de periode van de reservering de woning ontwerpen en stapt als optant van een bouwkavel naar een architect. Aankoop bouwkavel, Nadat je goedkeuring hebt gekregen over het positioneren van je kavel en het ontwerp past binnen het gestelde budget, kun je je reservering omzetten in de definitieve aankoop van de kavel. 
Vergunningsaanvraag, Voor de bouw van de droomwoning is een omgevingsvergunning nodig. Het voorlopig ontwerp dat inmiddels is goedgekeurd door Welstand wordt uitgewerkt in een definitief ontwerp voor de vergunningsaanvraag. Juridische levering, Na de afronding van de financiering en onder voorwaarde dat de bouwkavel in bouwrijpe staat is gebracht, wordt binnen 4 weken de bouwkavel juridisch geleverd. Contracteren aannemer, Normaliter vraagt men parallel aan de omgevingsvergunning bij een of meerdere aannemers een offerte aan voor het bouwen van de woning. Dit gebeurd op basis van bestektekeningen en een bestek. Oplevering, na ongeveer een bouwtijd van 8 tot 12 maanden is de woning gereed. 

image alt

Duurzaam bouwen

Met het oog op de toekomst wordt voor vrije kavelbouwers een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze avond wordt informatie verstrekt omtrent de praktische zaken ten aanzien van het zelf ontwerpen van een woning. Maar gedurende deze avond zal het onderwerp 'duurzaamheid' ook centraal staan.  Allereerst wordt een introductie gegeven over de ontwikkelingen omtrent aardgasloos en de toekomstige aanscherping van de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt). Daarna wordt de presentatie op gebouwd in verschillende korte en praktische onderdelen omtrent het slim ontwerpen van de woning. Hoogwaardige isolatie van het dak, gevel, vloer en glas. De mogelijkheden voor duurzaam verwarmen, koelen en ventileren en uiteraard het opwekken van eigen duurzame energie. Aan de hand van een voorbeeldwoning en kostenvergelijking kan inzage worden gegeven in de kosten voor een woning EPC 0,4 en een Nul op de Meter woning met bijvoorbeeld lucht-water warmtepomp en/of grond-water warmtepomp.